Denksporten met een kanselement: Poker en Backgammon

En dan zijn er natuurlijk nog de spelen Backgammon en poker. Deze twee horen naar mijn mening thuis op een aparte pagina. Waarom? Wel, er bestaat nogal discussie over backgammon en poker. Naar verluidt zou het eerder gaan om een geluksspel. En niet om een denksport. Natuurlijk rijst de vraag dan: moet je niet eerst flink wat nadenken en strategisch te werk gaan om geluk te hebben in een bepaald spel? Juist ja!

In tegenstelling tot schaken en dammen waar al de informatie zichtbaar (al de stukken staan op het bord) zien we bij poker en backgammon wel onbekende informatie wat de factor geluk in het spel brengt: bij backgammon zijn je bewegingen afhankelijk van wat je gooit, bij poker heb je geen vat op welke kaarten je krijgt en nog gaan komen. Deze onbekende factor of geluksfactor zien we ook wel eens onder de benaming ‘variantie’ of ‘variance’

Backgammon in ‘t kort

Herinner jij je nog dat  ik je op bij schaken en dammen pagina vertelde dat deze spelen best wel oud zijn? Wel, deze vertelsels zijn quasi verwaarloosbaar als ik ze vergelijk met de oorsprong van Backgammon. Deze laatste ligt in het toenmalige Mesopotamië, waar het aan de start stond van een geweldige evolutie. De precieze plaats en datum van  ontstaan van het echte Backgammon spel is helaas onbekend. Dankzij diens immense populariteit, kent dit bordspel ook veel varianten. En dat in verschillende landen. Zo spreken de Nederlanders over Tric Trac, de Romeinen noemden het Tabulae en in Spanje wordt er steeds verwezen naar Tables Reales. Maar de echte naam – zoals wij hem gebruiken – “Backgammon” komt van het Engelse ‘back’ (terug) en ‘game’(spel).

Wat de werking betreft, dien je te weten dat het speelbord bestaat uit vier kwadranten. Elk op hun beurt bestaan deze kwadranten uit zes driehoeken. Dit zijn de zogenaamde punten. Deze zijn - vanuit het perspectief van de speler - genummerd van 1 tot 24. De punten 1 tot en met 6 luisteren naar de verzamelnaam ‘thuisvak’. Vlak voor het startschot van elk Backgammon spel, beschikken de twee spelers over 15 schijven. Deze worden als volgt over het bord verdeeld: 5 schijven op punt 6, 3 schijven op punt 8, 5 schijven op punt 13, en 2 schijven op punt 24. Van zodra een speler al zijn schijven verwijderd heeft en zijn tegenstander nog geen enkele, wint hij een zogenaamde 'gammon'. Deze gammon is twee keer de inzet waard! Maar wanneer speler 1 al zijn schijven verwijdert, terwijl zijn opponent a) geen enkele schijf uit heeft, maar bovendien b) nog een schijf in het thuisvak van de tegenstander staan, dan heeft hij een gewonnen 'backgammon'!

Je zou het op zich misschien niet kunnen bedenken maar backgammon wordt soms wel voor duizenden dollars gespeeld. Tegenwoordig kan je ook heel eenvoudig zelf een backgammonset aankopen om het zo bij je thuis te leren.

Poker: dit moet je weten

Poker is een ander populair spel. Eigenlijk is dat de verzamelnaam van meerdere spelen. Het betreft een grote reeks kaartspelen. Je kan deze spelen in casino’s, maar ook online. Wat je moet weten, is dat de verzamelnaam initieel gecategoriseerd werd als behendigheidsspel. Vervolgens viel het onder de afdeling ‘gokspelen’. Maar sinds 2010 wordt poker officieel erkend als denksport door de IMSA!

Wat poker ook interessant maakt is dat het voor iedereen toegankelijk is: of dat je nu voor de lol, voor enkele euro’s of net voor veel geld wil spelen: al wat je nodig hebt zijn een aantal vrienden, wat pokerkaarten en pokerchips en je bent vertrokken.

2024 © Template By W3layouts